وبلاگ فروهر

اهمیت نورپردازی در معماری

اهمیت نورپردازی در معماری

اهمیت نورپردازی در معماری را در هر دو بخش داخلی و خارجی ساختمان می توان پیدا کرد. در واقع نورپردازی می تواند به عنوان یک ابزار مهم در بخش داخلی و خارجی می تواند طراحی و معماری را بهبود ببخشد. یک طراحی منحصر به فرد، باعث می شود تا منزل شما حس خوب را به خودتان و مهمانانتان منتقل کند. یک نورپردازی خوب در معماری و دکوراسیون شما می تواند یک دکوراسیون معمولی را متفاوت جلوه دهد. این موضوع به صورت وارونه نیز صادق است، یعنی همانطور که در اشتباهات رایج نورپردازی گفتیم،  اهمیت نورپردازی در معماری باعث شده است تا خیلی وقت ها یک دکوراسیون  فوق العاده با نورپردازی نامناسب بد دیده شود. نورپردازی را می توان در نورپردازی نمای ساختمان دارای اهمیت بیشتری دانست.

اهمیت نورپردازی در معماری

انواع نور در معماری 

به طور کلی نورپردازی در معماری به شکل طبیعی و مصنوعی انجام می‌شود. نور خورشید به عنوان نور طبیعی و نورهای ساخته شده توسط انسان، نور مصنوعی هستند. ساختمان‌ها باید به گونه‌ای طراحی شوند که نور طبیعی روز بتواند آن‌ها را به شیوه مطلوبی روشن سازد. نور خورشید علاوه بر روشنایی، مزایای بیشتر دیگری نیز داشته و بر روی سلامت روحی و جسمی افراد موثر است. در واقع با استفاده بهینه از نور طبیعی در معماری، در مصرف انرژی نیز صرفه‌جویی خواهد شد.

همچنین باید به این امر توجه داشت که کیفیت روشنایی یک ساختمان، بر روی افراد و عملکرد آن‌ها تأثیرگذار بوده و این امر به تنهایی، نشان‌دهنده اهمیت نورپردازی در معماری و ضرورت توجه به آن است. به‌کارگیری انواع نور طبیعی و مصنوعی در معماری داخلی، بر روی عملکرد افراد خصوصاً در نورپردازی اداری و شرکت، تأثیر بسیار زیادی دارد. روشنایی کافی، راندمان کاری افراد را افزایش داده و همچنین با یک نورپردازی مناسب می‌توان سطح کیفی محیط را نیز بالاتر برد.

اهمیت نورپردازی در معماری

امروزه متاسفانه علی رغم اهمیت موضوع نورپردازی در معماری سازه‌ها کمتر شاهد رعایت اصول اولیه آن و توجه به این مبحث هستیم. معماری و نورپردازی دو اصل مکمل در بنای ساختمان‌ها است. یک معمار خوب می‌کوشد تا با استفاده از حداکثر فضای ممکن بهترین نقشه را برای بنای خود طرح ریزی کند. اما تصور این که این نقشه بدون رعایت اصول اولیه نورپردازی به یک سازه ایده آل و جذاب بدل گردد، بی تردید تصوری اشتباه است. چرا که وی می‌بایست اصول اولیه نورپردازی چه از نظر نور طبیعی و چه از لحاظ به‌کارگیری تجهیزات نورپردازی مصنوعی را به درستی رعایت کرده و برای استفاده بهینه از آنها تلاش کند. در مبحث دکوراسیون داخلی ساختمان در کنار بهره گیری حداکثری از نور طبیعی باید از چراغ‌ها و لامپ‌های دکوراتیو نیز استفاده کرد تا نقاط موردنظر در بنا را برجسته کرده و نمای آن‌ها را دوچندان کنیم.

اهمیت نورپردازی در معماری داخلی

تصور کنید که در محیطی قرار دارید که تمام آن با نور یکسان تغذیه شده است. آیا این محیط نظر شما را بیشتر جلب می‌کند یا محیطی که با چند نوع نور هدایت شده به سمتی خاص، تزئین شده و با ایجاد سایه روشن در اطراف اجسام آن‌ها را برجسته کرده است؟! به طور حتم اغلب افراد نوع دوم را بیشتر می‌پسندند. نور صحیح و هدفمند می‌تواند یک محیط وسیع را تنگ و یک فضای کوچک را وسیع و دل باز نمایش دهد.

امروزه با توجه به تنوع زیاد محصولات روشنایی و نیز پیشرفت تکنولوژی LED، چراغ‌ها و لامپ‌های متنوعی جهت استفاده در انواع فضاهای داخلی منازل شما نظیر آشپزخانه، اتاق خواب، سقف، اتاق پذیرایی، سرویس بهداشتی، استخر، محوطه و … وجود دارد که می‌توان با به‌کارگیری ترکیبی از آنها محیطی جذاب و ایده آل برای زندگی فراهم کرد.

اهمیت نورپردازی در معماری خانه

برای نورپردازی چه کارهایی را باید انجام دهیم؟

نخستین گام تعیین نقاطی از نماست که نیاز به نورپردازی دارد. گام دوم انتخاب تجهیزات و چراغ‌های روشنایی کارآمد و البته با کیفیت است! همان طور که گفته شد استفاده از چراغ‌های باکیفیت بالا خصوصاً جهت به‌کارگیری در نمای ساختمان که در معرض هرگونه آسیب (ضربه، رطوبت، دما و …) هستند، مساله بسیار مهمی است که ممکن است در ابتدای امر به چشم نیاید؛ اما در صورت نادیده گرفتن این امر شاید مجبور باشید که هر چند مدت یک بار، هزینه گزافی را جهت تهیه مجدد این تجهیزات متحمل شوید! و اما گام آخر نصب و به‌کارگیری چراغ‌ها در نماست.

توصیه می‌شود حتی اگر قصد دارید به تنهایی این پروژه را به انجام برسانید حتی‌ الامکان از نظرات مهندسین معمار و یا کارشناسان با تجربه در این امر استفاده کنید تا سازه شما به بهترین وجه ممکن نورپردازی گردد. استفاده از چراغ دیواری، لوستر مدرن و چراغ خطی و انواع دیگر این محصولات می‌تواند در این امر گره گشا باشد.

نورپردازی در معماری

انواع نورپردازی در معماری

نورپردازی در معماری انواع مختلفی داشته که شامل موارد زیر می‌شوند:

  • نورپردازی عمومی: از این نوع نورپردازی برای روشن شدن کل فضا استفاده می‌شود. البته باید توجه داشت، تابش نور در نورپردازی عمومی به صورت غیرمستقیم بوده و روشنایی تمامی نقاط تقریباً یکسان است.
  • نورپردازی وظیفه‌ای: این نوع از انواع نورپردازی، برای روشن کردن سطح کار کاربرد دارد. نورپردازی وظیفه‌ای زمانی درست اجرا شده که نوری متضاد نور فضا وجود داشته باشد؛ زیرا در این حالت مغز تحریک شده و فرد هوشیارتر می‌گردد.
  • نورپردازی تأکیدی: همان‌طور که از اسم این نورپردازی مشخص است، برای تأکید بر روی یک شئ یا بخش خاصی استفاده شده و کاربرد دارد.
  • نورپردازی تزئینی یا دکوراتیو: از این نوع نورپردازی نیز برای زیبایی بخشید به فضا استفاده شده و کاربرد تزئینی خواهد داشت. مانند نورپردازی انواع آباژور ایستاده و آباژور رومیزی.
اهمیت نورپردازی

هر فضا با هر نوع کاربری نیازمند یک سبک نورپردازی منحصربه‌فرد است. به‌عنوان‌مثال ساختمان‌ها و مراکز مهم اغلب از نور سفید در نمای بیرونی خود استفاده می‌کنند. آنها بر این باورند که این رنگ نور، صلابت و قدرت آنها را بیشتر نمایان می‌کند. بالعکس در فضاهای عمومی نظیر رستوران‌ها و فروشگاه‌ها که محل تجمع مردم و خانواده‌هاست، بیشتر از نور آفتابی استفاده می‌شود چرا که در ایجاد جوی گرم و صمیمی برای آنها نقش نور گرم بسیار حائز اهمیت است. اشخاص در این فضا و تحت این نورپردازی به مراتب بیشتر احساس راحتی می‌کنند و در نتیجه برقراری ارتباط با ایشان راحت‌تر است. همه این موارد به نوعی نشان دهنده اهمیت نورپردازی در معماری فضا و یک ساختمان می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 + دوازده =

سبد خرید